10.01.2012

konuşu-yorum: İyi Baklava Nasıl Anlaşılır?


Tam bir baklava hastası olan ben (biliyorum bu ilerleyen yaslarda başıma büyük dertler açacak :) bu yazımda da gerek kendi tecrübelerimden, gerek arkadaş içi sohbetlerimizden edindiğim bilgiler ve gerekse de araştırmalarım neticesinde iyi bir baklava nasıl anlaşılır buna değinmeye çalışacağım.

  • En basta iyi bir baklavanın yufkası mümkün olabildiğince ince olmalıdır. Zaten ustalığın en büyük farkı da burada yatmaktadır. Yufkanın ince olduğunu anlamanın en iyi yoluna gelince çatalınızı batırdığınızda duyacağınız ardışık çıtırdama sesidir. Ev baklavasını bir turlu daha iyi bulamamamın (sanki ayrı bir tatlı türüdür benim için) en büyük sebebi kalın yufkadır. Baklavacılarınsa günümüz teknolojisine paralel yufka açmak için makine kullandıklarını düşünmekteyim.
  • Tereyağı. Geçenlerde bir baklava yemiştim ve içindeki fıstık miktarından yapıldığı yufkanın inceliğine kadar her şey dört dörtlüktü. Ama bir eksik vardı ki sormayın. Tereyağı kullanılmamıştı. Tek başına bile bu durum bir baklavayı sınıfta bırakmaya yeter.
  • Baklavada kullanılan fıstık ya da cevizin hem kalitesi hem de bol miktarda kullanılması yine bir baklava için çok kritiktir. Miktarın ötesinde kullanılan ceviz ya da fıstık parçalarının iriliği de önemlidir ve baklavanın kalitesini artırır. Fıstık mi ceviz mi diye soracak olursanız benim için fıstık. Bununla birlikte fındıklı baklava, çikolatalı baklava gibi lezzetlere de karşı değilim. Yeter ki baklava olsun ;)
  • Şerbet miktarının ölçüsü. Daha kotu olan şerbetin gereğinden fazla kullanılmış olması. Tersi durum o kadar da felaket değildir, sonuçta kuru baklava diye bir şey var.
  • Baklavanın rengi. Su ana kadar gördüğüm Hacıbaba'dan Güllüoğlu'na tüm isim yapmış baklavalar altın sarisi rengini yakalıyorlar.
  • Diğer bir durum da baklavanın mümkün olabildiğince taze olarak tüketilmesi. Çünkü doğası gereği bekledikçe lezzeti daha iyiye giden bir tatlı değil. Misal, arkadaşlarla Gaziantep İmam Çağdaş’tan baklava sipariş etmiştik ve Antep’ten Ankara’ya otobüs yolculuğu ve sonrasında akşam eve gidene kadar geçen zaman derken 24 saatten uzun bir süre sonunda baklavamızı tadabilmiştik. Ama İmam Çağdaş olduğu için yine de iyiydi. Bir de imkanınız varsa baklavayı yemeden önce bir miktar ısıtmanızı öneririm.


1 yorum:

  1. Baklava hastası olan biri olarak şu yorumu yapmak istiyorum: "baklava tadında bir yazı olmuş gerçekten".

    Keyifle okudum :)

    YanıtlaSil