16.01.2012

konuşu-yorum: Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenir?


Kış sofralarının vazgeçilmezi, ve her daim haftada en az iki kez tüketilmesi ısrarla vurgulanan balığı düzgün ve ekonomik tüketmekle ilgili bir yazı.
"Az bulunan şey her zaman değerlidir". Aslında bu söz her bir ürün için geçerlidir. Düşünsenize bir, dünyadaki gümüş ve altın madenlerinin oranı tam tersi olsaydı altın yine de daha değerli olabilecek miydi? Böyle bir söze değinmek istedim çünkü balık olayında miktar kaynaklı bu değişken fiyatları o kadar çok yaşıyoruz ki. Çocuk aklımla her zaman pahalı olanın daha güzel, daha iyi, daha lezzetli (balık için) olacağını düşünürdüm. Oysa gerçek hayatta ekonomi hiç de böyle işlemiyor. Bu kış hamsinin (hem de iri olanlarından) kg. fiyatını 2 TL den aldığım oldu (hem de migros'tan). Ve aynı bile diyemeyeceğim çok daha küçük hamsinin kg. fiyatını 10 TL ye gördüğüm de oldu. Aynı sezonda geçen 1-2 hafta bir farktan bahsediyorum. Yani ben şimdi 2 TL lik iri hamsileri yerken lezzeti olsun, besin değeri olsun daha kötü bir balık mı yedim. Tabii ki hayır. Tüm olay bir şekilde balıkçıların o dönem daha az hamsi tutmaları, hatta az tutarken daha da küçüklerin oltaya takılması sonucu hamsinin gerçeği yansıtmayan değer kazanması. Hamsiden verdiğimiz bu örnekten yola çıkarsak hem daha ucuza hem de gerçekten tam zamanında (lezzeti ve besin değeri daha kaliteli) balık yemek için her ablığı en uygun zamanda tüketmek çok önemli. Hangi balık hangi mevsimde sorusuna dönecek olursak;

Barbunya: En lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasındadır. Tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.

Tekir: Dört mevsim yenebilir fakat en lezzetli zamanı barbunyada olduğu gibi Temmuz ile Ekim ayları arasındadır. Barbunyanın yakın akrabası olan tekir, çene altında yer alan iki adet sakalı, kafasının kut olusu ve sırt kısmında yer alan sari siyah benekleri ile barbunyadan ayrılır.  Tavası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.

Çipura: Her mevsimde zevkle yenen bu balığın ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını çok güzel olur. Izgara ve fırın şiddetle önerilir.

Karagöz: Her mevsimde yenebilen bu balık Mayıs-Temmuz arası hariç daha yağlı ve lezzetlidir. Çipura gibi ızgarası, buğulaması, çorbası, fırını yapılır.

Dil Balığı: Her mevsim yenebilir. Kasım - Şubat arası en lezzetli zamanıdır. Tavası güzel olur. Büyüklerinden sis ve fileto yapılabilir.

Hamsi: Hemen her turlu yemeği yapılır. Tavası, ızgarası, kağıtta kebabı, fırını, buğulaması, yahnisi ve pilakisi güzeldir. Daha yağlı olduğu için kış aylarında tercih edilir.

Sardalya: En lezzetli zamanı Temmuz-Ekim arasıdır. ızgarası, kağıtta kebabı, fırını, buğulaması, pilakisi yapılır.

Uskumru: En lezzetli olduğu donem Eylül ayından yumurtlamaya başladığı Ocak ayı sonuna kadardır. Bu sure içinde ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur. Yağlı olduğu için bu mevsimlerde tavası tavsiye edilmez. Yağını kaybetmeye başladığı şubattan itibaren tavası da yapılabilir.

Kolyos: Uskumruya çok benzeyen bu balığın tadı uskumruya göre çok daha yavandır. Bu nedenle tavası yapılır. Yağlı olduğu ocak ayında tuzlaması tavsiye edilir.

Lüfer: Eylül ortasından Ocak sonuna kadar en lezzetli ve yağlı zamanıdır. Bu donemde ızgarası tavsiye edilir. Diğer zamanlarda da pilakisi, buğulaması, kağıt kebabı ve tavası olur.

Palamut: En lezzetli zamanı Eylül başından Şubat ortalarına kadardır. Bu donemde çok yağlı olduğundan tavası ağır kaçar. Izgarası ve fırını tavsiye edilir. Yahnisi de çok güzel olur. Diğer dönemlerde ise tavası da yapılabilir.

Levrek: Yıl boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti vardır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır. Buğulaması, fırında kağıt kebabı ve mayonezlisi çok güzel olur.

İstavrit: En lezzetli olduğu donem Kasım ile Şubat ayları arasıdır. Tavası ve fırını çok güzel olur.

Kalkan: En lezzetli zamanı Ocak sonundan Mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da yapılır.

Kılıç: En lezzetli donemi Eylül-Şubat arasıdır. En leziz hali ise defne yapraklı sisidir. Izgarası ve kağıt kebabı da yapılır.

Bu yazıda Ntvmsnbc arşivinden faydalanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder