18.01.2012

Humus


Ülkemizin bir çok bölgesinde de yapılmasına rağmen humus ile gerçek tanışmam İsrail’de kaldığım sure içerisinde oldu. ilk baslarda ön yargılı davranarak tatmaya bile lüzum görmedim. Ama İsrail’de humusa öyle bir düşkünlük var ki çalıştığım şirketin öğle yemeklerinde mezelerin olduğu açık büfe de hiç bir gün bile humus yerini kaybetmiyor. İsrail’deki bu humus düşkünlüğünü öğrenmek isteyenler Adam Sandler'in "Zohan'a Bulaşma (Don't mess with Zohan)" isimli komedi filmini izlerlerse ne demek istediğimi anlayacaklardır. Sonuç olarak ben de her gün miktarı biraz daha artırarak tabağımda humusa yer açtım. Ve nihayet o gün geldi çattı ve humusa özlem duyarak mutfakta esime humus yaptırttım. İsrail’dekine en yakın kıvamı ayarlamak için yorumlarımla esimi yönlendirdim. Ve en sonunda ortaya harika bir humus çıkartmayı başardık. Ve az önce tadına baktığım humusun tarifini hemen sizlerle paylaşmak için hızlıca bir fotoğraf çekerek bilgisayarın başına geçtim.
Simdi malzemelerden başlayalım;


  • 1 su bardağı nohut
  • Yarim su bardağı tahin
  • 2 adet limon
  • Yarim su bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 cay kaşığı kimyon
  • 1 cay kaşığı karabiber
  • 1 cay kaşığı kırmızı biber
  • 1 cay kaşığı tuz
  • 4-5 diş dövülmüş sarımsak
Yapılışı:

1 su bardağı nohut geceden suda bekletilir. Sonra kabukları ayıklanır ve haşlanır.
Haşlanmış nohut rondodan geçirilir. Fakat rondo nohutu istediğimiz kadar ince parçalayamadığı için devamında blender yardımı ile nohut iyice ezilmiş olur. (Sağolsun bu fikir esimin aklına geldi, yoksa çok iyi bir humusun ortaya çıkması mümkün olmayacaktı).
Ayrı bir tabağa alınan ezilmiş nohut karışımına tahin, sarımsak, karabiber, kırmızı biber ve kimyon ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Sırasıyla karışıma zeytinyağı ve limon suyu karıştırmaya devam ederken azar azar ilave edilir. İyice karıştırdıktan sonra humusumuz hazır. Kıvamına ne şekilde elde etmek isterseniz pişirme derdi olmayan bu tarifte malzeme miktarları ile istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. Son olaraktan zeytinyağı, pul biber, limon ve maydanoz ile süslediğiniz tabakları servis edebilirsiniz.
Yukarıda verilen malzeme miktarlarından hazırlayacağınız humus 5-6 kişilik bir sofra için soğuk meze olarak kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder