20.01.2012

konuşu-yorum: Yerli Otomobil Komedisi


Yerli otomobil fikri ilk ortaya atıldığında çok büyük bir sevinç ve heyecan yaşamıştım. Hatta şimdiye kadar düşünülmemiş ve birilerinin kendiliğinden ortaya çıkmamasına şaşırmıştım. Zaten küçüklüğümde Murat, Şahin, Kartal, Doğan kuş ailesinin bile yerli otomobil olmadığını öğrendiğimden bu yana Türkiye’nin bir otomobil markası olmamasına hayıflanıp duran biriydim. Bence bu çağda otomobil yapabilmek hayal falan değil, düşünün arkadaşlar bugün milli tank yapmaktan, 2023’de milli uçaktan bahsediyoruz. Bir savaş uçağının yanında otomobil teknolojisi nedir ki! Hem yeryüzündeki en iyi otomobili falan yapmaktan da bahsetmiyoruz. Hatta tam tersi Türk insanının tercihine uygun, olabildiğine ekonomik, asıl gücünü yedek parça temin kolaylığı ve ucuzluğundan alacak ortalama bir aile arabasından bahsediyoruz. Benim ilk aklıma gelen şu olmuştu, bir babayiğit (Başbakan’ın deyimiyle) çıkar, böyle bir aracı Türk mühendislerinin tasarımı ve otomotiv sektöründe kendisini zaten ispatlamış olan Türk işçisinin emeği ile ortaya koyar. Gelelim işin daha çetrefilli tarafı olan yeni otomobile pazar bulmaya. Düşünelim bir, şu an kamu aracı olarak hizmet veren Hyundai Accent, Renault Clio ayarında acaba kaç bin tane aracımız var. İşte bunların yerine devlette yerli otomobili tercih eder ve bunun devamı ülkenin büyük çoğunluğunu oluşturan orta sınıf vatandaşın da tercihi ile bir bakmışsınız yollarda gerçek yerli otomobilimiz geziniyor. Bu ülkenin vatandaşı yılarca kuş serisine binmedi mi? Hem de ne binme, ederinin beklide 10 katı paralara alınıp satıldı. Ülke vatandaşının parasıyla İtalya’ya aktı durdu. Keza Renault 12 ler, Toroslar vesilesiyle de Fransa’ya.
Sonuç olarak bu projeyi sahiplenecek birilerinin çıkmaması zaten bendeki heyecanı yok seviyesine kadar azaltmıştı. Bugünlerde okuduğum bazı haberler ile de yerli otomobil projesinin artık bir komediye dönüştüğünü üzülerek izlemekteyim. Fiat CEO su ile yapılan röportaj vardı. Hazırlıklarının tamamlamak üzere olduklarını, en başından beri yerli otomobil projesini çok ciddi bir biçimde ele aldıklarını anlatıyor. Diğer taraftan Fiat’ın Türkiye’deki fabrikasının müdürü yerli otomobilin üretimi için bir üretim bandının boşta ve uygun olduğunu söylüyor.
“Bi dakka yaa!! Siz de nereden çıktınız şimdi? Pardon da neresi yerli otomobil bunun?” Fiat Türkiye’ye yerli otomobil kazandırmak için çalışmalar yapıyor. Yani sizin anlayacağınız İtalyan mühendisler Türkiye’nin ihtiyacına yönelik orta sınıf bir araç tasarlayacaklar. Mevcut fabrikalarındaki bir üretim bandında bu aracı üretecekler. Diğer Fiat modellerinin Türkiye’de üretilmesi gibi. Yani Türkiye “sözüm ona” yerli otomobil kazanıyorken, fazladan bir otomobil fabrikası bile kazanmış olmayacak. Doğan görünümlü Şahin’den sonra 2000’li yıllarda da Türk görünümlü İtalyan arabalara binmeye devam edeceğiz. Bence bu fikir ortaya atıldığında (ki gerçekten alkışlamıştım), kimsenin aklında bu senaryo canlanmamıştı.
Umarım gerçekten bir babayiğit çıkarda, 2010’ların ortasına doğru hızla ilerlediğimiz şu zamanda gerçekten bir Türk otomobilimiz olur. Hele bir bu olsun da savaş uçağını ondan sonra düşünelim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder