24.12.2011

Patatesli Gül Böreği


Nihayet o gün geldi ve bloğumuzda ilk pisiri-yorum yazımı yayınlıyorum. Gecen aksam canim birdenbire patatesli börek çekti ve bunu duyan sevgili esim ertesi gün isten elinde hazır yufka ile çıkageldi. Sonra da hünerli elleri ile o benim canimin çok istediği patatesli böreği yaptı. Ben de sizlere simdi bu böreğin yapılışını anlatmaya çalışacağım. Tabii ki esimin yardımıyla : ) ilk olarak gerekli malzemelerden başlayalım.


·          3 adet hazır yufka
·          5-6 adet orta boy patates
·          1 adet yumurta
·          1 su bardağı sıvı yağ
·          1 su bardağı sut
·          1 adet büyük boy soğan
·          1 dolu yemek kaşığı salca
·          Çörekotu, Nane

Simdi gelelim böreğimizin yapılışına;

İlk olarak patateslerimizi haşlıyoruz ve sonrasında rendeliyoruz. Soğanımızı yemeklik doğruyoruz ve 1 su bardağı yağımızın yarısı ile pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sonra üzerine salca ve isteğe göre nane ekleyerek karıştırıyoruz. Patateslerimizi de bu karışıma ilave ediyoruz. Ve 2-3 dakika kadar daha kavurduktan sonra ocağımızı kapatıyoruz. Böylece böreğimizin iç malzemesi hazır.

Yufkalara sürmek için derin bir kabin içerisinde 1 yumurta, 1 su bardağı sut ve iç hazırlamadan artırdığımız yarim su bardağı yağımızı karıştırıyoruz. Yufkaların her birini 4 eşit parçaya bölüyoruz. Hazırladığımız karışımı bir fırça yardımı ile her bir parçanın üzerine sürüyoruz. Sonra resimde de göreceğiniz üzere patates harcını yufkalara eşit biçimde yayıyoruz.


Sonrasında yufkanın geniş tarafından başlayarak içe doğru rulo halinde sarıyoruz. Bu defa da bir ip gibi olan rulomuzu bir ucundan tutarak spiral olacak şekilde kendi çevresinde kıvırıyoruz. Tüm bu spiral (gül) haline getirdiğimiz 12 adet yufkamızı yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz.


Sonra kalan karışım böreklerin üzerine sürülür, çörekotu serpilir ve 200 °C ye ayarlanmış fırına verilir. üzerleri kızarmış börekleri fırından alabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Önerim yanına güzel bir de çay demleyin.

Not: Yağ ve salca miktarı isteğe göre artırılabilir ya da azaltılabilir, nanenin yanında başka baharatlarda kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder